Гастрономічний туризм у Карпатах: смаки гуцульської кухні

вася пупкин
123 Main Street New York, NY 10001

Відомо, що 40% бюджету звичайної подорожі туристи витрачають на їжу. Гастрономічний туризм в Карпати https://koruna.ua/articles/gastro-tour-in-the-carpathians робить її основною метою та принадою поїздки. Адже їжа – це важлива частина культури любого народу. Подорожуючи, мандрівники знайомляться з цією культурою, вивчають традиції, бувають на місцевих ринках та в інших місцях, пов’язаних з їжею, відвідують фермерські господарства та насолоджуються унікальними стравами безпосередньо від виробника.

Гастрономічний туризм в Карпатах – з чого складається

Кулінарні тури в Карпати можуть складатися з:

  1. Відвідування місцевих ферм, рибних та равликових господарств, винних льохів та дегустації їхньої продукції.
  2. Екскурсії по місцевих ринках.
  3. Знайомства з місцевими кулінарними традиціями та способами приготування їжі.
  4. Майстер-класів з виготовлення сирів чи інших страв від відомих кухарів.
  5. Обіда чи вечері у ресторанах автентичної кухні.
  6. Гастропоходів з приготуванням страв на відкритому вогнищі.
  7. Участі у гастрономічних фестивалях, яких в цих краях проводиться понад півтора десятки на рік.

Але головною «родзинкою» Карпат кулінарних  є гуцульська кухня. На неї слід звернути особливу увагу.

Гуцульська кухня та її особливості

Гуцульська кухня є основою кухні Закарпаття. Вона проста і дуже смачна одночасно. В основі продукти власного виробництва – крупи, овочі, яйця, молоко. М’ясо вживають не кожного дня. Повсякденна їжа майже така, як і в іншій частині України – борщ, боби, квашена капуста, сира чи тушкована з м’ясними ребрами та салом, варена квасоля. Але є відмінності. Великий вплив на кухню Гуцульщини надала сусідня Угорщина. Тож традиційні страви Карпат складають:

  1. Кулеша. Каша з кукурудзяного борошна, яку готують на воді. Може бути густою чи рідкою. Заправляють цибулею, сиром чи грибами.
  2. Банош. Святковий варіант кулеші, адже готують його на сметані чи вершках та заправляють шкварками чи бринзою.
  3. Ріплянка. Раніше її називали другим хлібом. Запечене пюре з картоплі та кукурудзяної крупи чи борошна.
  4. Крумплі. Запечена зі сметаною та сиром картопля «у мундирах». У святковому варіанті до неї додають ковбасу або м’ясо.
  5. Гуслінка – кисле коров’яче чи овече молоко особливого приготування, яке подають до різних страв.
  6. Бограч. Це густий, ситний, гострий суп з декількох видів м’яса, картоплі та овочів. Готують у казані на відкритому вогнищі.
  7. Грибна юшка. Страва, без якої гуцульську кухню важко уявити. Зазвичай використовують сушені чи свіжі білі гриби. Для ситності заправляють борошном розтертим зі сметаною.
  8. Росівниця. Суп на бульйоні з буженини, яловичині чи просто воді з квашеною капустою. До неї окремо подають картоплю варену у мундирі.
  9. Гуцульські голубці. Готують з листя квашеної капусти. Начиняють кукурудзяною кашею або картопляним пюре зі шкварками чи шматочками м’яса. Роблять дуже маленькими. Тушкують на повільному вогні протягом 1,5-2 годин, що робить їх надзвичайно ніжними
  10. Любителям солодкого гуцули пропонують гомбовці. Це пампушки з начинкою, які готують на пару та притрушують зверху панірувальними сухарями.

Запивають ароматними чаями з місцевих трав. Популярна та дуже корисна живиця – напій з сироватки, у яку додають трави та спеції. На свята та на особливі випадки подають горілку, медовуху, вино та пиво.

Голодним у такому турі точно ніхто не залишиться. А замість звичайних сувенірів додому можна привезти набори крафтових сирів місцевих сироварень, трав’яні збори, сушені гриби чи славетні закарпатські вині. Вони нагадають про гастротур та його надзвичайні смаколики, які захочеться скуштувати знову.