Галопом по Европам

Оскільки Європа стала нашим спільним домом» зовсім недавно, а до цього ми всі жили за парканами, то і традиції зустрічі різдва і Нового року в кожній країні свої. У жителів Іберійського півострова на столі обов'язково буде стояти виноград. Опівночі кожен повинен з'їсти дванадцять виноградинок по числу місяців, і з кожною з'їденої загадувати бажання.

 Если вы хотите знать как осуществляется репликация молекул , то вам всего лишь надо посетить наш сайт. На нашем сайте вы сможете найти ещё много интересных и познавательных статей.


На Україні різдвяний стіл святковий, щедрий, але пісний. На столі обов'язково повинні бути 12 страв - на честь дванадцяти апостолів. Господиня приготує традиційні борщ, вареники, рибу, гриби, кашу, квасоля або боби, картоплю, голубці, печиво, кутю, узвар.

У Польщі теж виставляють на різдвяний стіл дванадцять страв - і жодного м'ясного - так велить звичай! Зате короп на друге буде обов'язково. У багатьох країнах риба вважається символом сімейного щастя і благополуччя.

В Австрії за різдвяною вечерею теж їдять запеченого з тмином короп. А ось в меню щедрого новорічного вечері входить заливний порося. За звичаєм, треба першого січня на обід їсти свинину (на щастя), хрін (на здоров'я) і зелений горошок (щоб гроші водилися).

Болгарська баніца. Фото cosmo.ru
Баніца - новорічний пиріг

Тісто: 200 г борошна, ложка розтопленого масла, 1/2 чайної ложки столового оцту, щіпка солі, 3-4 столові ложки теплої води, 125г. рас топленого вершкового масла або маргарину для змащування.

Начинка з сиру: 400-450 г. сиру, 2-3 яйця, 2 ст. л. меду, 3-4 ложки цукру, 50г. масла або маргарину, щіпка солі, подрібнена цедра одного лимона.

Приготування начинки: розтерши сир, змішати його зі збитими яйцями, додати розтоплене масло, підігрітий мед, цукор, сіль, цедру.

Приготувати тісто. дати йому постояти, потім розділити на 9 рівних частин. Тонким коржем розкачати кожну частину, розкласти їх окремо, щоб підсохли. потім кожну корж змащувати жиром і класти один на одного, перекладаючи шаром начинки, у форму, попередньо змащену жиром.

Випікати в помірно нагрітій духовці. Готову баницю збризнути водою і накрити серветкою.

Баниця роблять з найрізноманітнішими начинками: з солодкого і солоного сиру, бринзи з додаванням зелені, м'яса, овочів (кабачків, баклажанів, помідорів), яблук і так далі.

Чого ніколи не буває на святкових столах Австрії, Угорщини, Хорватії, так це різдвяного гусака, качки, курки або індички - там вважають, що птицю їсти в цей вечір не можна - відлетить щастя. Адже у повсякденному меню жителів цих країн страви з птиці займають досить багато місця.

Угорці-католики, на відміну від угорців-протестантів вживають лише певні страви, і дотримують строгу послідовність у чергуванні цих страв на столі, а в деяких селах - та певне число їх, має також магічне значення (7 або 13). Вечерю починають з того, що з'їдають по часточці часнику з шматком хліба, потім - по горіху і по часточці яблука, після цього слід локшина або галушки з маком, квасоля з маслом, сирні коржики, солодкі борошняні вироби, частіше з маком, рідше - з горіхами і мармеладом; закінчується вечеря зазвичай капустяним, рідше - фасолевым супом. Головною стравою новорічного столу в Угорщині є смажене порося, що, за повір'ями, має принести щастя.

У Румунії печуть незвичайні пироги. У них запікають порцелянові лялечки, кільця, монети, стручки червоного перцю і інші сюрпризи. Є такі пироги треба обережно - раптом дістанеться пекучий перець. А кільце або монети, за народними прикметами, приносять добробут.

В Болгарії теж печуть пироги з сюрпризами - баницю. В пиріг запікаються кизилові нирки, листя кизилу і монета. Кому дістанеться одна нирка, той весь рік буде здоровий, дві нирки означають щастя, три - бути новій сім'ї, чотири - добре вчитися, а хто дістане монету, той у цей рік розбагатіє.

В Ісландії ставлять на вогонь білу куріпку - це щось на зразок арктичного гусака - традиційне ісландське різдвяне блюдо, яке раніше їли ті, хто не міг дозволити собі баранину. Куріпку в білому пір'ї, коли можна було знайти по всій Ісландії, хоча тепер вона водиться в основному тільки на півночі; крім того вона більше бігає, ніж літає. Це означає, що якщо ти був надто бідними, щоб купити рушницю, ти все одно міг зловити для своєї родини різдвяний обід. Потрібно тільки швидко бігати.

Різницю між бідним столом і багатим символізував акомпанемент до куропатке - листової хліб. Майже все зерно там імпортується і хліб є розкішшю. Оскільки кожна сім'я хотіла почастувати гостей хлібом на Різдво, розкатували тісто як можна тонше. Кажуть, що у особливо бідних людей воно було настільки тонким, що через лист такого хліба можна було прочитати Біблію.

У Німеччині на Різдво обов'язково подадуть яскраво розфарбоване блюдо з яблуками, горіхами, родзинками і всіма пирогами, які пеклися в цей тиждень. Символіка тут особлива: яблуко - плід дерева пізнання добра і зла в раю, горіхи з твердою шкарлупою і смачною сердцевинками означають таємниці й труднощі життя як втілення прислів'я: «Бог дав горіх, а людина повинна розколоти його».

У Сербії, Хорватії і Чорногорії у Святвечір подають тільки пісні і холодні страви, що пов'язано з легендою про холодною трапези Марії в цей час. На стіл подається багато солодких страв, а сам вечерю нерідко починається з меду. Це пов'язано з повір'ям, що, якщо їж солодке на Різдво, то будеш їсти його весь рік.

В Нідерландах і Бельгії в різдвяні дні їдять багато. Мета рясної трапези - прагнення домогтися благополуччя сім'ї протягом року. Тому майже всі м'ясні страви до Різдва готуються з свинини (свині завжди приписувалася особлива плодючість). Прагненням забезпечити врожай пояснюється перевага, що віддається в цей день страв з хлібних злаків, а в Нідерландах також і з бобових рослин.

Різдвяний короп в Чехії. Фото brimz.ru Надовго запам'ятається різдво тим, хто проведе його в Чехії. І зовсім не тому, що там його смачно нагодували, хоча і це теж буде. Рівно за тиждень до святвечора на вулицях установлюються великі діжки з водою, у якій плавають відгодовані карпи. Традиційне різдвяне блюдо - смажений короп з картопляним салатом.

До кожної бочки шикуються довгі черги: відібрати відповідний примірник для різдвяного столу - наука непроста. Тут оцінюється і сріблястість луски, і розмір плавців, і щільність черева. Іноді доводиться по лікоть запускати руку в посудину - як інакше дістати потрібну рибу з дна? Не всі люди просять забити рибу, багато забирають її живою.

Вранці 25 грудня на набережних Влтави люди збираються цілими сім'ями. Батьки сімейств несуть ємності з водою. Там плавають коропи - ті коропи, яких вони нещодавно купили. Нова традиція народилася кілька років тому, і тепер все більше і більше людей випускають своїх різдвяних карпов в річку. Але спочатку живих рибин приносять додому, пускають у ванну і годують печивом, придумують їм клички і виставляють їх у тазику прямо на стіл. Сказано ж: на Різдво короп має бути на столі, а в якому саме вигляді - ніде не уточнюється.

На наступний день карпа урочисто відпускають на волю, заснимая на відеокамеру момент, коли він іде в річкову глибину. Напевно з цієї риби міг би вийти смачну вечерю... Але яке це має значення порівняно з тим уроком гуманізму, який дається дітям!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27